Opće informacije

Država domaćin – Hrvatska

Hrvatska je smještena u srednjoj i jugoistočnoj Europi, na obali Jadranskog mora. Graniči s Mađarskom na sjeveroistoku, Srbijom na istoku, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom na jugoistoku i Slovenijom na sjeverozapadu. Leži uglavnom između zemljopisnih širina 42 ° i 47 ° S i zemljopisnih širina 13 ° i 20 ° I.

Teritorij obuhvaća 56.594 četvornih kilometara i to je 127. najveća zemlja na svijetu. Nadmorska visina kreće se od planina Dinarskih Alpa s najvišom točkom vrha Dinare na 1.831 metru blizu granice s Bosnom i Hercegovinom na jugu, do obale Jadranskog mora koje čini cijelu jugozapadnu granicu. Istarska Hrvatska sastoji se od preko tisuću otoka i otočića različitih veličina, od kojih je 48 stalno naseljeno. Najveći otoci su Cres i Krk, a svaki od njih ima površinu od oko 405 četvornih kilometara.

Sjeverna Hrvatska ima umjereno kontinentalnu klimu, dok središnja i gorska regija imaju gorsku klimu. Čitava obala Jadrana ima ugodnu mediteransku klimu. Proljeće i jesen blagi su uz obalu, dok je zima hladna i snježna u središnjim i sjevernim predjelima. Prosječna temperatura u siječnju kreće se od -10 ° do 5 ° C, a u kolovozu, od 19 ° do 39 ° C. Prosječna temperatura na moru je viša: u siječnju od 6 ° C do 11 ° C, a u kolovozu od 21 ° C do 39 ° C.

Oblik vladavinedemokracija
LokacijaJugoistočna Europa
Površina56.542 km2
Stanovništvo4.124.531 (od 2017.)
ObalaJadranska obala (1777 km)
KlimaKontinentalna i mediteranska
JezikHrvatski
ReligijaUglavnom rimokatilička
Glavni gradZagreb
Lokalno vrijemeCET, UTC+1
Struja220V, 50Hz (europski utikač)
VožnjaSa desne strane
Međunarodni pozivi+ ili 00 i kod države
Telefonski pozivni broj države+385
Mobilne mrežeT-mobile, A1, Tele2
ValutaKuna (HRK) (1 EUR = 7,4 HRK cca…)

Grad domaćin – Varaždin

Varaždin je grad s 50.000 stanovnika, smješten na sjevernom dijelu Hrvatske, uz rijeku Dravu i povijesno, kulturno, obrazovno, gospodarsko, sportsko i turističko središte Varaždinske županije, koja je najstarija hrvatska županija i broji oko 180 tisuća stanovnika.

Danas, u 21. stoljeću, Varaždin je također važno obrazovno središte u kojem više od 10.000 učenika pohađa srednju školu, a na Fakultetu organizacije i informatike, Geotehničkom fakultetu i Sveučilištu Sjever svakodnevno studira više od 7.000 mladih. Sve to Varaždin čini omladinskim gradom, a posebno se razvijaju sportske aktivnosti. Uz vrhunske klubove u nogometu, rukometu i drugim sportovima, članovi atletskog kluba Sloboda također su izuzetno uspješni i redovito ih predstavljaju kvalitetni sportaši u svim kategorijama hrvatske atletske reprezentacije.

Trgovine, radno vrijeme, vladini uredi, banke

Većina trgovina uglavnom je otvorena od ponedjeljka do petka od 8:00h do 20:00h, a u subotu od 8:00h do 13:00h. Trgovački centri otvaraju se u subotu od 9:00 do 21:00. Kupljena roba može se platiti u gotovini (s hrvatskim kunama) ili kreditnim karticama. Sve glavne kreditne kartice, poput Eurocard-a, American Express-a, Visa i Diners-a, općenito su prihvaćene. Radno vrijeme bankarstva je od ponedjeljka do petka od 8:00h do 19:00h i od 8:00h do 13:00h u subotu. U nedjelju su sve banke zatvorene.

Korisni izrazi
Bok, zdravoHello, hi
ZbogomGood Bye
HvalaThank you
Kako si?How are you?
Dobro jutroGood morning
Dobar danGood afternoon
Dobra večerGood evening
Laku noćGood night
VodaWater
Koliko košta?How much does it cost?
Gdje je …?Where is …?
TorbaBag
Toalet, WCToilette, WC
TušShower
Doručak/Ručak/VečeraBreakfast/Lunch/Dinner
Scroll to Top