Pozdravna riječ gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka

Dragi atletičari, sudionici Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. Liga, dobro došli u Varaždin!

Naš je grad uvijek otvorena srca ugošćivao mnogobrojne goste – turiste, gospodarstvenike, umjetnike, sportaše…

Varaždin je jedan od najstarijih srednjoeuropskih gradova, a status slobodnoga kraljevskog grada podario mu je još 1209. godine hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. Tijekom više od osam stoljeća burne povijesti Varaždin je u jednom trenutku (od 1756. do 1776. godine) bio i glavni grad Hrvatske, a danas je gospodarsko, kulturno i obrazovno središte hrvatskoga sjevera.

Varaždin je danas i grad sporta i mladih. U njemu srednju školu polazi više od 10 tisuća učenika, a na Sveučilištu Sjever te Fakultetu organizacije i informatike i Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studira više od 7000 studenata. Mnogi od njih bave se sportom i pritom postižu vrhunske rezultate. Mi, Varaždinci, mnogo smo se puta iskazali i kao vrhunski organizatori velikih sportskih priredaba (univerzijada, europska i svjetska prvenstva u rukometu, finale europskog prvenstva U-17 u nogometu, stolnoteniska prvenstva i dr.), a baš ove godine obilježavamo 30 godina od Juniorskog prvenstva Europe u atletici održanog u našem sportskom centru Sloboda. Još nam je u sjećanju legendarno finale skoka u vis čija je završnica održana pod reflektorima – osobnih automobila! Bilo je to ujedno i najveće i najuzbudljivije atletsko natjecanje održano u našem gradu.

Čvrsto vjerujem da će i Ekipno prvenstvo Europe u atletici – 2. liga biti jednako tako uzbudljivo i kvalitetno. Na obnovljenom stadionu Sloboda kao dobri domaćini potrudit ćemo se stvoriti vrhunske uvjete za drage nam goste – sportaše iz 12 europskih zemalja.

Uvjeren sam da će oni iskoristiti te uvjete i postizati najbolje rezulate, ali da će uz taj sportski motiv imati dovoljno vremena da upoznaju naš lijepi grad i njegove gostoljubive stanovnike te da će im boravak u Varaždinu i Hrvatskoj ostati u trajnom sjećanju!

Gradonačelnik Grada Varaždina
dr.sc. Ivan Čehok

Scroll to Top