Pozdravna riječ Predsjednika Europske atletske asocijacije – Varaždin 2019

Iznimno mi je drago što Vas mogu dočekati na Ekipnom prvenstvu Europe u atletici – 2. liga ovdje u Varaždinu i siguran sam da ćemo prisustvovati uzbudljivom vikendu atletike.

Prije trideset godina ovaj je grad organizirao Europsko prvenstvo u atletici do 20 godina, a iako su se ovdje odigravale mnoge kvalitetne domaće manifestacije, trebalo je tri desetljeća za još jedno kontinentalno natjecanje u Varaždinu.

Ipak, iz tog prvenstva od prije 30 godina ima dosta lijepih uspomena, ne samo zbog prvaka koji su tamo bili okrunjeni poput Maksima Tarasova, Valentina Massane i Astrid Kumbernuss, nego i zbog izvrsne organizacije i hrvatskog gostoprimstva.

Prema tome, ako su nešto takvo doživjeli I s radošću se sjećaju sudionici natjecanja 1989. godine, mislim da ćemo, nakon što budu poznati rezultati ovog natjecanja, svi odavde otići vrlo sretni i možda ćemo istim sjajnim riječima I sjećanjima za još 30 godina govoriti o tome kako je Varaždin opet odigrao svoju ulogu u promicanju i razvoju našeg sporta u Europi.

Uzbuđenje ili možda napetost ovog natjecanja sada povećava činjenica da će se promjenom uvjeta Europskog atletskog prvenstva samo jedna momčad plasirati u Prvu ligu sljedećeg natjecanja 2021. godine.

Hrvatska ima vrlo dobre šanse da bude u bitci za prvo mjesto, pa sam siguran da će to biti velika atrakcija I dobra pozivnica domaćim navijačima atletike koji su, kao što je pokazano na IAAF kontinentalnom kupu 2010, oduševljeni pristalice našeg sporta kada im se pruži mogućnost da podrže svoj nacionalni tim na domaćem tlu.

Gotovo 30.000 ljudi okupilo se kako bi vidjeli drugi dan IAAF kontinentalnog kupa, a stadion ovdje u Varaždinu može pružiti tek nešto više od trećine kapaciteta onoga u Splitu. No I to još uvijek nudi uzbudljivu mogućnost gužve za to natjecanje, koje će zasigurno motivirati i inspirirati sve natjecatelje iz 12 članica Europske atletske federacije.

Europska atletska asocijacija vrlo je zahvalna Hrvatskom atletskom savezu

Gradu Varaždinu, kao i svim službenicima i volonterima u Lokalnom organizacijskom odboru za sav njihov naporan rad i predanost održavanju ovog događaja.

Želim svima ugodan i uspješan vikend. Naš sport protiče u uzbudljivom natjecanju za sekunde i centimetre, a Europsko atletsko prvenstvo osmišljeno je kako bi pružilo obilje toga, što bi oduševilo ljubitelje svake od 12 federacija članica natjecanja, kao i neutralne ljubitelje atletike.

Svein Arne Hansen

Predsjednik
Europske atletske federacije

Scroll to Top